piątek, 6 lutego 2015

Tarta z jabłkami

Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu tarta z jabłkami. 
Można podawać ją na ciepło z lodami śmietankowymi, ewentualnie bitą śmietaną. Równie smacznie smakuje na zimno.


SKŁADNIKI :

Ciasto:
- 190 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 dużych jabłek ( najlepiej lekko kwaskowych )
- 1 łyżeczka masła + odrobina do wysmarowania formy


WYKONANIE :

Mąkę wymieszać z pokrojonym na kawałki masłem. Dodać łyżkę cukru, szczyptę soli, a następnie szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć. Trzy z nich pokroić w małą kostkę, podsmażyć z 100 g cukru i cukrem waniliowym na maśle na patelni. Ostudzić. Pozostałe pokroić w cienkie półplasterki.

Formę do tarty natłuścić, wyłożyć cienko ciastem, wstawić do piekarnika i piec ok. 10 minut w temp. 200°C

Uduszone i ostudzone jabłka wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć plasterki jabłek, posypać cynamonem. Piec razem z nadzieniem ok. 30 minut w temp 200°C.


1 komentarz:

  1. Mniam, kocham jabłka :D Super pomysł :]
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń