czwartek, 9 października 2014

Zapiekany ryż z jabłkiem i cynamonem

Smak dzieciństwa. Słodki, mleczny ryż z aromatycznym jabłkiem i cynamonem. Smaczna potrawa, która sprawdzi się w roli śniadania, obiadu, deseru lub kolacji.


SKŁADNIKI :

- 200 g ryżu
- 700 ml mleka 3,2%
- cynamon
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 4-5 jabłek
- 2 łyżeczki masła


WYKONANIE :

Na mleku z cukrem, na małym ogniu pod przykryciem ugotować ryż. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chwilę podsmażyć na maśle z cukrem waniliowym i cynamonem.
Naczynie do zapiekania nasmarować masłem, na dno wyłożyć połowę ryżu, następnie podsmażone jabłka i pozostały ryć. Przykryć formę z ryżem i jabłkami folią aluminiową i zapiekać ok 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.


Przepis bierze udział w akcji:

                                                             Jabłko z cynamonem 2014

5 komentarzy:

  1. prezentuje sie przesmacznie uwielbiam ciasta i desery z jabłuszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryż z jabłkiem-smak dzieciństwa ;) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam jadać ryż w takiej wersji na śniadanie :) duet jabłko-cynamon pasuje tutaj idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda fenomenalnie, aż ślinka cieknie. Zrobię taką "szarlotkę" na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  5. pierwsze widze takie połączenie ryżu z jabłkiem te tradycyjne już mi się znudziły napewno wypróbuje tą metodę:)

    OdpowiedzUsuń