SKŁADNIKI :
- 200 g ryżu
- 700 ml mleka 3,2%
- cynamon
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 4-5 jabłek
- 2 łyżeczki masła
WYKONANIE :
Na mleku z cukrem, na małym ogniu pod przykryciem ugotować ryż. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Chwilę podsmażyć na maśle z cukrem waniliowym i cynamonem.
Naczynie do zapiekania nasmarować masłem, na dno wyłożyć połowę ryżu, następnie podsmażone jabłka i pozostały ryć. Przykryć formę z ryżem i jabłkami folią aluminiową i zapiekać ok 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Przepis bierze udział w akcji:
prezentuje sie przesmacznie uwielbiam ciasta i desery z jabłuszkiem :)
OdpowiedzUsuńRyż z jabłkiem-smak dzieciństwa ;) Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jadać ryż w takiej wersji na śniadanie :) duet jabłko-cynamon pasuje tutaj idealnie!
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie, aż ślinka cieknie. Zrobię taką "szarlotkę" na pewno.
OdpowiedzUsuńpierwsze widze takie połączenie ryżu z jabłkiem te tradycyjne już mi się znudziły napewno wypróbuje tą metodę:)
OdpowiedzUsuń