środa, 8 października 2014

Milky Way

Smaczne, nie za słodkie, puszyste ciasto biszkoptowe z rozpływającym się w ustach mlecznym kremem. Mleko w proszku nadaje temu ciastu niepowtarzalny smak i charakter.


SKŁADNIKI :

Biszkopt:
- 6 jajek ( osobno białka, osobno żółtka )
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao 
Krem:
- 185 g mleka 3,2%
- 120 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 250 g miękkiego masła
- 240 g mleka proszku pełnotłustego 
Polewa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 6 łyżek śmietanki 30%


WYKONANIE :

Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli, następnie partiami dodawać cukier ciągle ubijając. Kolejno dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wszystko delikatnie wymieszać. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć gotowe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec 30 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i zostawić do ostygnięcia. Przestudzony przekroić na pół.

Krem:
Mleko wlać do garnka, dodać cukry i gotować do ich rozpuszczenia, przestudzić. Masło utrzeć na jasny krem, następnie dodać przestudzone mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Wszystko zmiksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiego kremu.

Polewa:
Podgrzać śmietankę w garnku, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać do jej rozpuszczenia.

Połowę biszkoptu posmarować mlecznym kremem, przykryć drugą połówką. Na wierzch rozsmarować polewę czekoladową. Schłodzić.


Przepis z małymi zmianami pochodzi ze strony slodkiezapomnienie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz