czwartek, 30 października 2014

Chinkali

Gruzińskie pierożki chinkali je się palcami ( trzymając za czubek ), najpierw delikatnie się nadgryza wypijając rosołek ze środka , a następnie zjada się pozostałą całość.


SKŁADNIKI :

Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 600 g mielonej wieprzowiny
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 400 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka soli
- pieprz


WYKONANIE :

Mąkę wsypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wsypać sól i wlać wodę, zarabiając ciasto. Wyrobić dość twarde ciasto, przełożyć do miski, przykryć i odłożyć na godzinę by odpoczęło.

Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i natką pietruszki. Zalać bulionem, dokładnie wymieszać, przyprawić. Odstawić na 30 minut, by mięso wchłonęło bulion.

Ciasto rozwałkować ( wymaga to sporej siły, ponieważ ciasto jest dość twarde ), wyciąć krążki, trzymając je w dłoni, napełniać każdy farszem. Zebrać brzeg ciasta w harmonijkę i skleić, tworząc czubek.

Gotować partiami w osolonym wrzątku 5-6 minut. Podawać gorące, pospane grubo świeżo zmielonym pieprzem.

1 komentarz:

  1. Zawsze chciałam je zrobić. Może dzięki tobie w końcu się za to zabiorę... ;) Pozdrawiam.
    Ps. Ostrze sobie zęby jeszcze na twoja botwinkę w słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń