poniedziałek, 13 października 2014

Sałatka brokułowa z jajkiem i pomidorem

Smaczna i lekka sałatka wiosenna z sosem koperkowym. Świetna propozycja na szybką kolację, śniadanie czy lunch w pracy. Wyśmienicie smakuje z pieczoną, chrupiącą bagietką z masłem.


SKŁADNIKI :

- 1 brokuł
- 5 jajek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki łuskanego słoneczniku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

Brokuła ugotować, przestudzić, podzielić na różyczki i ułożyć na półmisku. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać. Przekroić na ćwiartki, przełożyć na półmisek z brokułem. Umyte i przekrojone na pół pomidorki przełożyć na półmisek.

Do miseczki wyłożyć majonez i śmietanę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Polać sosem sałatkę.

Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Posypać po wierzchu.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, na pewno zrobie

    OdpowiedzUsuń