poniedziałek, 27 października 2014

Drożdżowe rogaliki z nutellą

Doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty, a także świetna przekąska dla najmłodszych. Świeże, domowe rogaliki nadziane nutellą błyskawicznie znikają ze stołu. Po prostu palce lizać!


SKŁADNIKI :
( na 40 rogalików )

- słoik 350 g nutelli
- 500 g mąki pszennej
- 100 g świeżych drożdży
- 35 g cukru
- 75 ml mleka 3,2 %
- 125 g masła
- 125 g margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko do smarowania


WYKONANIE :

W dużej misce wymieszać drożdże o temp. pokojowej z łyżką cukru i łyżką mąki. Zalać ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę przesiać, dodać cukier, roztopione masło i margarynę, jajko i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić jednolite ciasto, przełożyć do miski, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto podzielić na 5 równych części. Każdą część rozwałkować na równy, okrągły placek i podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę nutelli i zawijać rogaliki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem ( można posypać cukrem trzcinowym lub cynamonem ). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C aż nabiorą złocistego koloru ( około 15 minut ).

3 komentarze:

  1. Nie można się takim oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz wyciągam z lodówki i lecą do rozgrzanego pieca,mam nadzieję że będą pyszniuśkie,pozdrawiam i dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń