sobota, 1 listopada 2014

Ciasto marchewkowe

Deser niemal idealny. Mało kalorii oraz ten niepowtarzalny smak i wspaniały zapach. Za tym przysmakiem królika Bugsa dzieci wprost przepadają.


SKŁADNIKI :

- 800 g marchwi
- 3 jajka
- 175 ml oleju rzepakowego
- 175 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- cukier puder do posypania


WYKONANIE :

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z olejem i rozkłóconymi jajkami, dodać mąkę z proszkiem, sodą i przyprawami oraz cukier i skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać.

Formę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
Masę marchewkową przełożyć do formy, piec 45 minut. Po upieczeni pozostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przez 10 minut. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię ciasta marchewkowe, a to ma wyjątkowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. królik Bugs wiedział, co dobre :D uwielbiam to ciacho!

    OdpowiedzUsuń