Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady. Idealny dodatek do kawy czy herbaty. Przechowywane w puszcze długo zachowują świeżość i są zawsze pod ręką do podjadania.
SKŁADNIKI :
( około 15 szt. )
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 100-150 g ulubionej czekolady
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
WYKONANIE :
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i rozetrzeć palcami, aż powstaną okruszki. Wsypać cukier, posiekaną czekoladę, wymieszać. Na końcu dodać jajko i mleko i krótko wyrobić ciasto rękoma.
Z ciasta formować w rękach kulki ( większe od orzecha włoskiego ) i układać je w sporych odległościach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę mocno rozpłaszczyć dłonią.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 16 minut z termoobiegiem w temp. 170°C.
śliczne ciasteczka! z chęcią spakowałabym je ze sobą do szkoły :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasteczka :) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńKlasyka:) Pysznie się prezentują! Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńsuper ale trudno się lepią
OdpowiedzUsuń