niedziela, 15 czerwca 2014

Sos z boczniaków

Boczniaki to zdecydowanie jedne z moich ulubionych grzybów.  Na tle innych grzybów odznaczają się wysoką wartością odżywczą i wyjątkowymi walorami smakowymi. Sos z boczniaków można podawać z makaronem, ziemniakami lub mięsem.


SKŁADNIKI :

- 250 g boczniaków
- 1/2 średniej cebuli lub 1 mała
- 150 ml śmietany 18% do zup i sosów
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól


WYKONANIE :

Grzyby dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do niej pokrojone boczniaki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć dopóki woda z grzybów nie odparuje. Dodać sos sojowy, śmietanę i drobno posiekany koperek, wymieszać. Podsmażyć chwilę wszystko, doprawić solą i pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz