czwartek, 17 września 2015

Frużelina

Frużelina truskawkowa niezastąpiona do tortów, ciast i deserów. Można ją przygotować z różnych owoców ale trzeba odpowiednio dopasować ilość żelatyny. Do owoców zawierających więcej pektyny np. wiśni, czereśni, malin czy borówek wystarczy 1 łyżeczka.




SKŁADNIKI :

- 250 g owoców
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


WYKONANIE :

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia.

Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka razem z cukrem. Postawić na palniku i gotować chwilę na średnik ogniu aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok. Dodać łyżkę cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody. Wymieszać, zagotować, zdjąć z ognia. Podgrzewając na małym ogniu i nie dopuszczając do wrzenia rozpuścić w owocach napęczniałą żelatynę. Wystudzić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz